(Te veel) vitamines binnenkrijgen

Hoe meer vitamines, des te beter! Toch..? Het is vaak een geroepen uitspraak en niet geheel onterecht. Vitamines hebben namelijk een gezond imago en maken dat ook meer dan waar. Ons lichaam kan niet alle vitamines zelf aanmaken, sommige kunnen we alleen via voeding binnenkrijgen. Wanneer je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine, schrijft een arts wel eens supplementen voor. Ook bij bepaalde aandoeningen en ziektes kunnen vitamines worden geadviseerd. Daarnaast zijn er veel mensen die denken dat het áltijd beter is om dagelijks bepaalde (multi)vitamines als supplement te nemen. Maar echter geldt het niet bij elke vitamine hoe meer, hoe beter…

vitamines-min.png

Welke vitamines dan niet? 

In totaal zijn er 13 vitamines die ons lichaam nodig heeft, maar die wij niet zelf kunnen aanmaken. Van die 13 zijn er 6 vitamines waarbij we moeten opletten met doseringen en langdurig slikken. Dit kan negatieve effecten hebben, zoals duizeligheid, misselijkheid of gevoelloosheid. Het verschilt per vitamines wat de effecten zijn. 

Vitamines waarmee we moeten oppassen zijn: A, D, E, B6, foliumzuur (B11) en niacine (B3). De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft voor deze vitamines een maximale dagelijkse dosering vastgesteld, de bovengrens. Deze is gericht op volwassenen.

Veilige bovengrenzen voor vitamines in hoeveelheden en percentage van de ADH

Vitamine 

Bovengrens (per dag) 

Aantal keer de ADH* 

A

3.000 mcg

4

Foliumzuur (B11)

1.000 mcg

5

B6

25 mg

19

D

100 mcg   

20

E

300 mg

25

Niacine (B3)

900 mg**   

56

* aanbevolen dagelijkse hoeveelheden 

** in de vorm van nicotinamide, dat meestal in supplementen zit (er is nog een vorm: nicotinezuur, daarvan is de veilige bovengrens 10 mg per dag) 

Bron: Gezondheidsnet 

 

Hoe krijg je te veel vitamines binnen? 

Te veel vitamines binnenkrijgen kan eigenlijk alleen door het gebruik van supplementen. Bijvoorbeeld wanneer je supplementen slikt waarin meer dan de ADH zit (hooggedoseerde supplementenof als je niet de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking volgt. Het is ook belangrijk goed op te letten wanneer je supplementen combineert. Slik je bijvoorbeeld een multivitamine met alle vitamines erin en daarlangs los nog een vitamine, dan kan de dosering bij elkaar opgeteld de vastgestelde bovengrens overschrijden.

Hoe merk je een overdosis? 

De klachten die kunnen ontstaan bij te veel vitamines slikken, verschilt per vitamine. In onderstaande tabel staan de klachten per vitamine uitgewerkt. 

Vitamine 

Klachten 

A

Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en botten.

Foliumzuur (B11)

Teveel B11 zorgt ervoor dat ons lichaam een tekort aan B12 niet meer constateert. Dit tekort zorgt voor gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies en problemen met evenwicht.

B6

Aantasting zenuwstelsel: gevoelloosheid, tintelingen en ernstige zenuwpijn.

D

Misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust, obstipatie (verstopping darmen) en schadelijke kalkafzetting in hart, nieren en bloedvaten.

E

Verstoring processen in het weefsel. Niet bij iedereen even zichtbaar/voelbaar.

Niacine (B3)

Klachten hangen af van de vorm:

  • - Nicotinamide kan lever en ogen beschadigen.
  • - Nicotinezuur veroorzaakt opvliegers als gevolg van verwijde bloedbaten.

 

Voor de 7 andere vitamines zijn geen nadelige effecten bekend bij hoge doseringen. Alleen meer dan 2.000 mg vitamine C kan darmklachten geven en mensen die bloedverdunners gebruiken moeten opletten bij doseringen van meer dan 100 mcg vitamine K. Dit kan namelijk de werking van de bloedverdunners verminderen.

 

Let dus goed op met het slikken van extra vitamines. Houd je aan de aanbevolen hoeveelheden en voorkom klachten. 

 

BRONNEN 

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. (sd). Risico's voedingssupplementen. Opgehaald van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/voedingssupplementen-en-kruidenpreparaten/risico-s-voedingssupplementen

Severs, A. (2020, 11 17). Kun je ook te veel vitamines binnenkrijgen? En hoe merk je dat? Opgehaald van Gezondheidsnet: https://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/kun-je-ook-teveel-vitamines-binnenkrijgen

Voedingscentrum. (sd). Foliumzuur (vitamine B11). Opgehaald van Voedingscentrum: undefined:~:text=Teveel%20foliumzuur,vitamine%20B12-tekort%20moeilijker%20maken